Hoe kom ik aan een loonstrook?

Voor elke medewerker in loondienst is de werkgever wettelijk verplicht een loonstrook beschikbaar te stellen. Daarnaast zijn een loonstrook en/of jaaropgave voor de medewerker nodig voor het aangaan van bepaalde financiële verplichtingen. Denk aan het afsluiten van een hypotheek, het verkrijgen van een inkomstenverklaring (IB60 formulier) of voor de jaarlijkse belastingaangifte.

Per betalingsperiode een loonstrook

De belastingdienst heeft als regel dat een medewerker voor iedere betalingsperiode die afwijkt van de eerdere betalingsperiode een loonstrook moet ontvangen. In praktijk zal een medewerker veelal maandelijks een loonstrook ontvangen, ook al is deze iedere maand hetzelfde. Zo heeft de medewerker altijd netjes inzicht in zijn meest recente salarisbetaling.

De loonstroken over alle gewerkte periodes in een jaar resulteren uiteindelijk in een jaaropgave. Hierop staan alle cumulatieve cijfers over het gewerkte jaar op vermeld.

Werkgever verstrekt geen loonstrook

Als je werkgever niet ingaat op je vraag om je een loonstrook te verstrekken, dan kun je aangeven dat dit een wettelijke verplichting is. In de meeste gevallen zal een werkgever dan wel overgaan tot het beschikbaar stellen van een loonstrook.

Mocht dit nog niet helpen, dan kun je een kort geding bij de kantonrechter aanspannen om alsnog je loonstroken op te eisen op straffe van een dwangsom (Burgerlijk Wetboek, artikel 7:626).

Hoe verstrek ik mijn medewerker een loonstrook?

Voor het verstrekken van een juiste loonstrook aan je medewerkers is het van belang een goede salarisadministratie te voeren. Het moet immers duidelijk zijn dat de juiste premies worden toegepast en wat de medewerker maandelijks aan brutoloon berekend heeft gekregen en wat hij of zij netto betaald moet krijgen.

Ondernemers kunnen in principe zelf de salarisadministratie voeren via een salarisadministratiesysteem. Om te voorkomen dat er fouten ontstaan is het beter dit uit te besteden aan een gespecialiseerd salarisadministratiekantoor met kennis van alle wijzigingen in salarisschalen en loonbelastingpremies. En ook de aangifte loonbelasting en eventuele pensioenaangifte worden ingediend, zodat u als ondernemer hier geen omkijken naar heeft.

inPAY Online Salarisadministratie

Onze online salarissoftware stelt je in staat op een eenvoudige manier iedere maand een salarisstrook aan je medewerker te kunnen verstrekken. inPAY werkt volledig online, je medewerkers kunnen zelf inloggen en hun loonstroken inzien en downloaden.

Mutaties geef je eenvoudig door via de inPAY online mutatieformulieren. Na verwerking zijn de loonstroken beschikbaar voor zowel de werkgever (de uitgebreide loonstrook mét de werkgeverslasten) als de werknemer.

Zo werken we ook nog eens veilig, want er gaan geen vertrouwelijke salarisgegevens meer over de mail naar je salarisverwerker óf naar je medewerkers. Meer weten? Neem gerust contact met ons op via onze contactpagina.