Met ingang van november 2024 wordt de Nadere Regeling Kinderarbeid (NRK) aangepast. Deze wijzigingen zijn geïnitieerd door de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, als onderdeel van de modernisering van wet- en regelgeving voor kinderarbeid. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste veranderingen, evenals de voorwaarden waar werkgevers op moeten letten om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.

1. Werk op zondag en niet-schooldagen

Een belangrijke wijziging in de nieuwe regeling is de verruiming van de mogelijkheden voor kinderen tussen 13 en 15 jaar om te werken op zondag en op niet-schooldagen. Waar werkgevers voorheen strikt beperkt waren in het inzetten van deze jonge werknemers, biedt de nieuwe regeling wat meer flexibiliteit.

Voorwaarden:

  • Toestemming van ouders/verzorgers: Ouders of verzorgers moeten aantoonbaar toestemming geven voor het werk van hun kind op zondag en niet-schooldagen. Deze toestemming moet door de werkgever worden vastgelegd.
  • Medezeggenschap: Als er een ondernemingsraad (OR) is of een personeelsvertegenwoordiging (PVT), dan moet ook deze instemmen met het werken op zondag.
  • Rustdagen: Als er op zondag wordt gewerkt, moet de zaterdag ervoor altijd vrij zijn. Verder mag er in elke periode van 16 weken op ten minste vijf zondagen niet worden gewerkt​(stcrt-2024-33701).

2. Uitbreiding van werkuren op niet-schooldagen

Ook de maximale werktijden voor kinderen van 13 tot en met 15 jaar worden verruimd. Op een niet-schooldag mogen kinderen voortaan tot 20:00 uur werken in plaats van 19:00 uur, zoals voorheen het geval was. Voor 15-jarigen is er in vakantieweken zelfs een mogelijkheid om tot 21:00 uur te werken​(stcrt-2024-33701).

Voorwaarden:

  • Toestemming van ouders en instemming van de OR/PVT: Deze toestemmingen zijn ook hier vereist.
  • Rusttijden: Kinderen moeten een onafgebroken rusttijd hebben van ten minste 12 uur per dag, waarin de periode van 20:00 tot 07:00 is inbegrepen. Werk mag alleen plaatsvinden binnen deze uren als er aantoonbare toestemming is van ouders en overleg met de OR/PVT heeft plaatsgevonden.

3. Verbod op werken in horecalokaliteiten

Een andere belangrijke wijziging is het strikte verbod op het werken door kinderen jonger dan 16 jaar in horecalokaliteiten waar alcohol wordt of kan worden geschonken. Dit verbod is in lijn met bestaande internationale arbeidsveiligheidsnormen en is gericht op het beschermen van jongeren tegen de gevaren van werken in een dergelijke omgeving.

Voorwaarden:

  • Waar geldt het verbod? Het verbod geldt zodra alcoholhoudende dranken in een horecalokaliteit geschonken kunnen worden, zoals bars, restaurants en sportkantines. Kinderen mogen alleen werken in andere ruimten, zoals de keuken, waar geen alcohol geschonken kan worden en waar geen contact is met klanten die alcohol drinken.
  • Uitzondering op beroepsopleiding: Het verbod geldt niet voor jongeren die in het kader van een beroepsopleiding of onderwijstraject werken en daarbij alcohol serveren​(stcrt-2024-33701).

4. Handhaving en toezicht

De Nederlandse Arbeidsinspectie zal verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de naleving van deze nieuwe regels. Als tijdens een inspectie wordt vastgesteld dat een kind werkzaam is in een ruimte waar alcohol wordt of kan worden geschonken, kan de werkgever direct beboet worden. Dit maakt de handhaving van deze regels duidelijker en effectiever​(stcrt-2024-33701).

5. Administratieve verplichtingen voor werkgevers

Werkgevers worden geacht een aantal administratieve stappen te volgen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Dit omvat onder andere het vastleggen van de toestemming van ouders/verzorgers voor het werken op zondag of niet-schooldagen. Daarnaast moet de werkgever ook zorgen voor een goede registratie van de werktijden van kinderen om te kunnen aantonen dat de rusttijden en werkuren worden nageleefd​(stcrt-2024-33701).

6. Conclusie

De nieuwe NRK biedt jongeren meer mogelijkheden om ervaring op te doen door middel van een bijbaan of vakantiewerk, maar stelt tegelijkertijd duidelijke voorwaarden om hen te beschermen tegen uitbuiting en gevaarlijke werkomstandigheden. Werkgevers moeten zorgvuldig de nieuwe regels opvolgen en de nodige administratieve maatregelen treffen om te voldoen aan de verplichtingen rond kinderarbeid. Zo blijven zij niet alleen binnen de wet, maar dragen zij ook bij aan een veilige en gezonde werkomgeving voor jongeren.

Samenvattende tabel van de belangrijkste wijzigingen

Onderwerp Voorheen Nieuwe Regeling
Maximaal werken op zondag Strikt verboden Toegestaan met toestemming van ouders en OR/PVT
Maximaal werken op niet-schooldagen Tot 19:00 uur Tot 20:00 uur (tot 21:00 uur voor 15-jarigen)
Werken in horeca waar alcohol wordt geschonken Toegestaan met restricties Verboden voor kinderen jonger dan 16 jaar

Deze wijzigingen weerspiegelen de balans tussen flexibiliteit voor jongeren en bescherming van hun rechten. Voor werkgevers is het essentieel om op de hoogte te blijven van deze veranderingen om problemen met naleving te voorkomen.

Bron: stcrt-2024-33701

Wat wordt het minimumloon per 1 januari 2025?

Op basis van de recente “Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid”, gepubliceerd op 10 oktober 2024, worden de minimumlonen in Nederland per 1 januari 2025 aangepast.

10 vragen en antwoorden over de werkkostenregeling

De werkkostenregeling (WKR) is een regeling waarmee u als werkgever onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan uw werknemers kunt geven. De WKR is sinds 2015 verplicht voor alle werkgevers. 

Wat wordt het minimumloon per 1 januari 2024?

Per 1 januari 2024 gaat het minimumloon weer omhoog. Er is een belangrijke verandering ten opzichte van voorgaande jaren. Lees hier alle informatie over het minimumloon per 1 januari 2024.