Pas op bij contract stilzwijgend verlengen van bepaalde naar onbepaalde tijd
In een recente uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant (ECLI:NL:RBZWB:2025:117) werd een zaak behandeld waar ter discussie stond of een werkgever terecht een hogere premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) moest betalen vanwege het ontbreken van een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Samenvatting van de zaak
De werkgever waar de zaak om draaide had een werknemer in dienst wiens arbeidsovereenkomst na stilzwijgende verlengingen van bepaalde tijd automatisch naar onbepaalde tijd was overgegaan.
Na een controle van de Belastingdienst legde deze een naheffingsaanslag op voor de te betalen hoge AWf-premie, waartegen de werkgever in verweer kwam.
Maar hoewel feitelijk duidelijk was dat het om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ging, ontbrak een schriftelijk document dat dit bevestigde. Hierdoor voldeed de werkgever niet aan de eisen van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab).
Als gevolg daarvan moest de hoge AWf-premie worden toegepast in plaats van de lagere premie die geldt bij een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
De kern van de uitspraak
De rechtbank oordeelde dat:
- Het schriftelijk vastleggen van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd een expliciete eis is onder de Wab.
- Het ontbreken van een schriftelijke arbeidsovereenkomst de werkgever verplicht om de hoge AWf-premie toe te passen, ook al was er feitelijk sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
- Een door de werkgever opgestelde verklaring, niet mede ondertekend door de werknemer, niet voldoet aan de wettelijke vereisten.
Juridische achtergrond
De Wab introduceerde premiedifferentiatie in de AWf-premie om werkgevers te stimuleren vaste contracten aan te bieden. Voor het mogen toepassen van de lage premie moeten drie voorwaarden zijn vervuld:
- De arbeidsovereenkomst is voor onbepaalde tijd.
- De overeenkomst is schriftelijk vastgelegd.
- Het gaat niet om een oproepovereenkomst.
De wetgever heeft bewust gekozen voor deze strikte administratieve eisen om een eenvoudig controleerbaar systeem te waarborgen.
Gevolgen van de uitspraak
Omdat de werkgever geen schriftelijke arbeidsovereenkomst kon overleggen moest deze niet alleen de naheffingsaanslag betalen, maar kreeg ook een boete en belastingrente opgelegd.
Het belang van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Deze zaak maakt duidelijk hoe belangrijk het is om bij de overgang van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd de afspraken schriftelijk vast te leggen.
Niet alleen voorkomt dit geschillen, maar het voldoet ook aan de wettelijke eisen voor lagere AWf-premies. Werkgevers doen er goed aan om, wanneer er geen contract voor onbepaalde tijd is opgemaakt, een addendum te laten opstellen en door beide partijen te laten ondertekenen. Dit addendum moet vervolgens in de salarisadministratie worden bewaard.
Een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voorhanden hebben is niet alleen een wettelijke verplichting, maar het is ook een waardevol document voor zowel werkgever als werknemer om de wederzijdse rechten en plichten helder te definiëren.
inPAY kan voor u een arbeidsovereenkomst of een addendum opmaken dat voldoet aan de wettelijke vereisten en de actuele wetgeving. Neem gerust contact met ons op via info@inpay.nl en wij helpen u verder.