Mag je je medewerker onder het minimumloon betalen?

Het gebeurt nog steeds, werkgevers die medewerkers per uur betalen, waarbij er een lager uurloon wordt betaald dan het wettelijk minimumloon, maar mag dit wel en wat zijn de gevolgen wanneer de werkgever wel onder het minimumloon betaalt?

Wettelijk minimumloon

In Nederland is het wettelijk verplicht om werknemers minimaal het minimumloon te betalen. Dit is vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Waarom is dit wettelijk verplicht gesteld?

  • Voorkomen van armoede: door het wettelijk minimumloon is elke werknemer verzekerd van een eerlijk en leefbaar loon dat een leven boven de armoedegrens waarborgt. 
  • Gelijke behandeling: alle werknemers in een vergelijkbare functie of sector worden op hetzelfde niveau beloond.
  • Bescherming koopkracht: door een gegarandeerd minimumloon heeft iedere werknemer voldoende koopkracht, waardoor een stabiele economie in stand blijft. 

Wat gebeurt er wanneer je toch onder het wettelijk minimumloon betaalt?

Wanneer je werknemers te weinig loon betaalt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor werkgevers. Hieronder bespreken we de belangrijkste consequenties voor werkgevers die zich niet aan deze wet houden.

Juridische Gevolgen

  1. Boetes: Werkgevers die minder dan het minimumloon betalen, riskeren aanzienlijke boetes. De hoogte van de boete hangt af van de duur en het percentage van de onderbetaling. Boetes kunnen variëren van €500 tot €10.000 per werknemer.
  2. Wettelijke Verhoging: Werknemers kunnen aanspraak maken op achterstallig loon, inclusief een wettelijke verhoging. Deze verhoging bedraagt 5% over de vierde tot en met de achtste werkdag nadat het loon betaald had moeten zijn, en 1% over elke volgende werkdag, met een maximum van 50%. Over dit bedrag kan ook nog de wettelijke rente die op dat moment van kracht verschuldigd zijn.
  3. Dwangsom: Als het achterstallige loon niet binnen vier weken wordt betaald, kan de werkgever een dwangsom krijgen van maximaal €500 per werknemer per dag, met een maximum van €40.000.
  4. Rechtszaken: Werknemers kunnen een rechtszaak aanspannen om hun achterstallige loon en wettelijke verhogingen te eisen. De kosten voor de rechtzaak moet de werkgever betalen als inderdaad sprake is van achterstallig loon.

Administratieve gevolgen

  1. Inspecties en controles: De Nederlandse Arbeidsinspectie kan inspecties uitvoeren en de administratie van de werkgever controleren. Als blijkt dat de werkgever het minimumloon niet betaalt, kan dit leiden tot verdere sancties.
  2. Verplichting tot nabetaling: Werkgevers moeten het achterstallige loon en de vakantiebijslag binnen een gestelde termijn nabetalen. Het niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot extra boetes en dwangsommen.

Hoe hoog zijn de boetes bij onderbetaling?

Als een werkgever minder betaalt dan het minimumloon, kan hij een boete krijgen. Hoe hoog die boete is, hangt af van hoe lang de onderbetaling duurt en hoeveel minder er betaald is. De boetes variëren van €500 tot €10.000 per werknemer.

Boetebedragen bij onderbetaling:

  • Minder dan 1 maand: € 500 tot € 3.000
  • 1 tot 3 maanden: € 750 tot € 4.500
  • 3 tot 6 maanden: € 1.000 tot € 7.000
  • Meer dan 6 maanden: € 1.250 tot € 10.000

Het exacte bedrag hangt af van het percentage van de onderbetaling, bijvoorbeeld 5% of 50% minder loon dan wettelijk verplicht.

Boetes bij contante uitbetaling

Werkgevers moeten het minimumloon via de bank betalen, contante betaling is niet toegestaan. Doet een werkgever dit toch, dan krijgt hij een boete die gelijk is aan de boetes bij minder dan 5% onderbetaling: tussen €500 en €1.250.

Boetes bij te weinig vakantiegeld

Betaalt een werkgever geen vakantiegeld of minder dan 8% van het loon, dan kan hij een boete krijgen tussen de €250 en €2.000. Ook hier hangt de boete af van hoeveel minder er is betaald.

Zo wordt ervoor gezorgd dat werknemers altijd hun rechtmatige loon en vakantiegeld ontvangen.